Svatomartinské menu


Restaurace Jirásek

1. 11.–30. 11.

Svátek svatého Martina symbolizuje konec podzimu a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy. Ke svatomartinským hodům neodmyslitelně patří i dobře vykrmená a dozlatova upečená svatomartinská husa, koláče či svatomartinské rohlíky.

Velmi důležitou roli hraje i víno, neboť končí proces zrání prvního letošního vína. Podle tradice je mladé víno možné poprvé otevřít právě 11. 11. v 11 hodin. Restaurace Jirásek k této příležitosti sestavila dvě varianty tříchodového menu, jež zahrnují jak tradiční svatomartinské pokrmy, tak i svatomartinská vína.

 

Svatomartinské menu I 345Kč

Aperitiv: Likér Konstantin

Polévka: Zeleninový vývar se šunkovým svítkem

Hlavní chod: Husí stehno pečené dozlatova, červené zelí, variace knedlíků

Dezert: Svatomartinský rohlík plněný povidly

Džbánek vína: Modrý Portugal zemské, suché 0,25 l

 

Svatomartinské menu II 380Kč

Svatomartinský koktejl: Suché Martini s olivou

Předkrm:  Domácí paštika z husích jater, brusinky, toast

Hlavní chod: Husí stehno pečené na červeném víně, bramborové noky

Dezert: Svatomartinský koláč

Džbánek vína: Modrý Portugal zemské, suché 0,25 l